PRINCIP RADA OKA

Svjetlo prolazi kroz rožnicu, bočne se zrake odstranjuju pomoću zjenice, tako da samo središnje zrake stvarno dolaze do oka. One prolaze kroz očnu leću koja ih skuplja na mrežnici u obrnutu sliku. Slika se vidnim živcem prenosi do mozga, gdje se ponovo ispravlja (okreće) i  tamo nastaje vidni osjet.

PRIRODNA OFTALMOLOGIJA

Kada oko promatra udaljene predmete, razmak je između leće oka i mrežnice manji, a kad promatra bliske objekte, taj razmak je veći. Uvjerenje prirodne oftalmologije je da se oblik oka mijenja za vrijeme akomodacije, kao posljedica djelovanja vanjskih mišića očne jabučice koji pomiču oko u svim pravcima.

Ustanovljeno je da ti mišići kontrakcijom pomiču stražnji dio oka bliže očnoj leći, kada ono promatra udaljene predmete, a izdužuju očnu jabučicu kada oko promatra bliske predmete. Kratkovidnost i dalekovidnost posljedica su grča tih mišića u jednom od tih mogućih stanja.

Share

Joomla
Joomla

Wordpress
Wordpress

Ul. Slavka Batušića 17/1
+385 (01) 3897-158 | +385 (091) 950 0973

Drugi o nama

"O radu dr. Pavića pisale su novine i tjednici te se više puta pojavljivao na televiziji i gostovao u mnogim Radio emisijama. Novinske članke, reportaže i TV-emisije ćemo navesti kronološkim redom..."

Pratite nas


twitter

Facebook
 


twitter

RSS
 

 

Izbornik